Magnus Weberg (M) i Sjöbo och Christian Sonesson (M) i Staffanstorp för diskussioner med bland annat Sverigedemokraterna. Foto: TT/SVT

Här överväger Moderaterna SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I Hörby har Moderaterna valt att släppa fram Sverigedemokraterna. Där kommer Stefan Borg (SD) att bli kommunstyrelsens ordförande. I flera andra skånska kommuner överväger nu Moderaterna samarbete med Sverigedemokraterna.

Efter valet stod det klart att i totalt elva av Skånes 33 kommuner var Sverigedemokraterna störst i kommunfullmäktigevalet.

I Trelleborg blev Sverigedemokraterna det största partiet. Att samarbeta med dem är inte främmande, menar oppositionsråd Mikael Rubin (M).

– Idag ska vi ha möte med Socialdemokraterna och på fredag med Sverigedemokraterna. Vi pratar med alla partier utom Miljöpartiet, säger Mikael Rubin (M).

Deras mål är att ha makten i kommunen.

– Jag tycker det är för mycket fokus på Sverigedemokraterna, vårt uppdrag och mål är en kommun med moderata kommunalråd.

”Stänger inga dörrar”

I Hässleholm har Sverigedemokraterna tidigare varit i blåsväder efter avslöjanden om före detta SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson. Trots det blev partiet störst i kommunvalet.

– Det går inte att få ett majoritetsstyre utan att ha med SD eller S. Jag kan på förhand inte utesluta ett samarbete med Sverigedemokraterna och stänger inga dörrar, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

Möjligt SD-samarbete i Staffanstorp

I Staffanstorp har Moderaterna fått 42,7 procent av rösterna i kommunalvalet. De är inte beroende av stöd från Sverigedemokraterna, men menar att ett samarbete med dem inte heller är omöjligt.

– Det är ett angenämt läge för oss just nu, vi ser över olika möjligheter. Allianspartierna och Sverigedemokraterna är de vi har flest gemensamma nämnare med. Jag vill inte säga mer i nuläget men det som är klart är att Moderaterna kommer styra i kommunen, säger Christian Sonesson (M).

SD vill styra i Sjöbo

Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo, vill i nuläget inte kommentera det politiska läget.

– Vi för diskussioner med samtliga partier, mer än så vill jag inte gå in på, säger Magnus Weberg (M).

André af Geijerstam, SD-politiker i Sjöbo, ställer sig positiv till ett samarbete med Moderaterna.

– Från start har vi varit tydliga med att vi gärna samarbetar med M och KD, det handlar om vad vi får igenom, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer