Kartan visar vilket parti som fått flest röster i Skånes olika kommuner. Kommuner där Sverigedemokraterna fått flest röster är gulmarkerade, Moderaterna ljusblå och Socialdemokraterna röda. I Landskrona är Liberalerna störst vilken är den mörkblåa färgen. I Perstorp fick Perstorps Framtid flest röster, vilket är markerat med grått. Foto: SVT grafik

SD störst i elva skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Tendensen i Skåne är tydlig. I 11 av Skånes 33 kommuner är Sverigedemokraterna störst i kommunfullmäktigevalet. I Hörby finns flest SD-väljare och partiet har 35,4 procent av rösterna, vilket är högsta procenten i hela Sverige.

Efter valet 2014 hade Sverigedemokraterna inte majoritet i någon kommun i Sverige. Nu är partiet störst i 12 kommuner, varav 11 är i Skåne. Den 12:e är Munkedals kommun i Västra Götalands län.

– Riksdagspartierna tittar noggrant på detta. Skåne visar takhöjden för SD, partiet har ett större tillväxtutrymme här i södra Sverige, säger Mikael Sundström, statsvetare på Lunds universitet.

Valresultaten visar att Sverigedemokraterna ökar markant och i elva av Skånes 33 kommuner är partiet allra störst. Socialdemokraterna är det parti som tappar flest röster procentuellt sett och SD det parti som fått flest.

– När man blir större så blir man bättre på att mobilisera. SD blev störst här först och mognar rent organisatoriskt. Debatten här i Skåne har handlat mycket om nyheter från Malmö. Bor man utanför Malmö i Skåne så hör man fler dåliga nyheter om Malmö än vad man gör i övriga landet. Det ger en otrygghetskänsla. Men det här resultatet gäller inte de som bor i Malmö, det känns inte så påtagligt här, säger Mikael Sundström, statsvetare på Lunds universitet.

Ökar i de flesta kommuner

I Hörby, Hässleholm, Höör, Klippan, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Svedala, Trelleborg, Örkelljunga och Tomelilla är Sverigedemokraterna störst. I Hörby har partiet fått flest röster i hela Skåne och partiet har ökat med 14,2 procentenheter. Socialdemokraterna har minskat med 10,3 procentenheter.

I Trelleborg har S tappat hela 10,8 procentenheter och där har SD nu vuxit till största parti med 25,3 procent.

Socialdemokraternas stora tapp och SD:s ökning märks också i Eslöv, Kävlinge, Ystad, Örkelljunga och Åstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet