SD och M skakar hand i Hörby Foto: Mikael NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Handslag i Hörby ger protester i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

– Vi ska inte samarbeta med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger vice partisekreterare Anders Edholm.

Moderaternas ledning anser att partiet på lokal nivå inte ska samarbeta med Svergedemokraterna, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.
– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer, säger Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm i en skriftlig kommentar till SVT

M i Hörby samarbetar med SD

Moderaterna i Hörby meddelade igår att man ingår ett valtekniskt samarbete med SD i kommunen och det gör att SD för första gången i Sverige får platsen som ordförande i en kommunstyrelse. Moderaterna i kommunen ser ut att få flera tunga poster bland annat jobbet som vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi har under den senaste mandatperioden suttit i opposition tillsammans med SD och vi har då sett att vi har samsyn i många frågor. Vi moderater i Hörby tycker att man ska respektera valresultatet och värna demokratin, säger Lars Göran Ritmer, Moderaternas gruppledare i Hörby.

”Strider mot Moderaternas riktlinjer”

Från Moderaterna i Stockholm kommer nu protester mot partikamraterna i Hörby:

– Det valtekniska samarbetet i Hörby strider mot Moderaternas riktlinjer. Vi ska inte samarbeta med med SD lokalt, regionalt eller nationellt, säger vice partisekreterare Anders Edholm till aftonbladet.se.

Lars-Ingvar Ljungman stöttar Hörbymoderaterna. Foto: Sofia Ekhem

Skånemoderater stödjer samarbete

Skånemoderaternas ordförande, Lars Ingvar Ljungman ställer sig bakom kollegorna i Hörby och deras beslut:

– Detta är en valteknisk samverkan och inte ett gemensamt styre och det är en viktigt skillnad. SD kommer att styra i minoritet och denna överenskommelse kommer att ge oss inflytande i Hörby. Alla som har sysslat med politik på lokal nivå vet att man måste prata med alla för att få igenom sina förslag. Jag är helt övertygad om att jag har med mig de flesta moderater i Skåne i den här frågan, avslutar Lars-Ingvar Ljungman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hörby

Mer i ämnet