André af Geijerstam är gruppledare för Sverigedemokraterna i Sjöbo. Han säger att de gärna samarbetar med Moderaterna och Kristdemokraterna. Foto: SVT

SD söker stöd för att ta makten i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett svårt parlamentariskt läge i Sjöbo. Sverigedemokraterna blev det största partiet men har än så länge bara stöd av Sjöbopartiet.
– Vi samarbetar gärna med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger André af Geijerstam, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sjöbo.

Han aspirerar på posten som kommunstyrelsens ordförande och vill gärna arbeta som kommunalråd i Sjöbo de kommande fyra åren.

– Jag har varit aktiv inom politiken i två år, säger André af Geijerstam. Medlem i Sverigedemokraterna har han varit ”från och till” i tio-femton år, berättar han.

Alliansstyre

Moderaterna i Sjöbo blev näst största parti efter valet och hoppas på ett alliansstyre med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det har fungerat bra hittills, säger Thomas Quist (M), ordförande i kommunfullmäktige i Sjöbo och en av Moderaternas förhandlare. Han har varit aktiv inom politiken i tio år och är en pragmatiker.

– Vi har pratat med Sverigedemokraterna och jag kan inte utesluta ett samarbete men vi är inte där och vi kan lika bra samarbeta med Socialdemokraterna, säger Thomas Quist.

Moderat komunalråd

Moderaternas förhandlingsgrupp ska träffas under fredagseftermiddagen.

Centerpartiet stödjer Moderaterna och kan inte tänka sig att ge en maktposition åt Sverigedemokraterna.

– Vi ställer till hundra procent upp för ett moderat kommunalråd, säger Jörgen Jönsson, ordförande för Centern i Sjöbo.

Han tillägger:

– Det är lättare för oss att samarbeta med Socialdemokraterna än med Sverigedemokraterna.

Sjöbopartiet har valt att avbryta sitt samarbete med Alliansen och ingått ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna. Tillsammans har de 16 mandat. Alliansen har 22 och de rödgröna elva mandat.

Möte nästa vecka

Socialdemokraterna är positiva till inviten från Moderaterna.

– Vi kan tänka oss att förhandla och styra tillsammans med Moderaterna i det läge vi befinner oss, säger Roland Wiking (S), ordförande i Sjöbos arbetarekommun.

Han säger att stödjer Moderaterna till kommunalrådsposten men att de måste titta på förutsättningarna för ett gemensamt styre av kommunen. I nästa vecka ska Socialdemokraterna fortsätta sina samtal med Moderaterna i Sjöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjöbo

Mer i ämnet