Christopher Larsson (SD) polisanmäls efter Facebookinlägg om minareten i Karlskrona.

SD-topp polisanmäls efter minaretuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson i Karlskrona polisanmäls efter sitt uttalande om den nya minareten i Karlskrona. Han polisanmäls för hets mot folkgrupp.

Efter nyheten om att Blekinge fått sin första minaret på Kungsmarken i Karlskrona, skrev SD-politikern Christopher Larsson ett inlägg på partiets lokala Facebooksida.

I inlägget beskriver han ”en sorgens dag” och hänvisar till att minareten ska börja med böneutrop på fredagar. ”.. då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att 'Allah är stor', samma fras 'Allah akhbar' som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

Rättegången mot SD-ledaren

Inlägget har nu fått Magnus Manhammar, ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona, att polisanmäla SD-ordföranden för hets mot folkgrupp.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, men den sträcker sig inte hur långt som helst. Hets mot folkgrupp är ett hatbrott. Därför polisanmäler jag nu Christopher Larsson, säger Magnus Manhammar (S) i ett pressmeddelande.

Polisanmälan lämnades in under gårdagen.

Christopher Larsson har nu bett om ursäkt för formuleringarna på sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot SD-ledaren

Mer i ämnet