SD utan plats i rådet – varnar Alliansen

Publicerad

När Regionstyrelsen tillsatte ett innovationsråd i Blekinge blev Sverigedemokraterna utan plats. Nu varnar de Alliansen för att de inte kommer släppa igenom deras förslag lika lätt i framtiden som innan.

– Alliansen har brutit mot rådande principer. De har stängt ute oss från rådet, och det får konsekvenser, säger Björn Nurhadi (SD), gruppledare.

Regionstyrelsen beslutade under tisdagen att tillsätta ett innovationsråd, med syftet att ”skapa förutsättningar för ökad innovations- och konkurrenskraft i Blekinge”. Där ska företrädare från bland annat näringslivet, BTH och grannregionerna ingå – samt tre politiker.

Under sammanträdet röstades socialdemokraternas förslag igenom, att de tre politikerna ska bestå av utvecklingsnämndens ordförande och två viceordföranden. Det innebär att Sverigedemokraterna blir utan plats.

”Blir dyrt för Alliansen”

– Här har man frångått proportionalitetsprincipen. Vi är näst största parti, och det är inte acceptabelt att stänga ute oss. Det här är en kärleksförklaring till Socialdemokraterna, och det kommer bli dyrt för Alliansen, säger Björn Nurhadi (SD).

Samtidigt ställer sig regionstyrelsens ordförande frågande till kritiken.

– Vi har inte stängt ute dem, istället valde vi principen att låta utvecklingsnämndens presidie ta platserna i rådet. Annars hade vi fått utöka antalet politiker i rådet, och vi vill inte ha ett för politikertungt innovationsråd, säger Lennarth Förberg (M).

Får konsekvenser

Nu varnar Sverigedemokraterna för att det här beslutet kan påverka regionstyret i framtiden.

– Där vi tidigare av princip har släppt fram Alliansen, kommer vi inte släppa fram dem längre. Exempelvis, vi lade ner våra röster i budgetomröstningen på grund av att det är kutym att göra det om ens egen budget faller. Men i framtiden är det inte säkert att vi gör det, säger Björn Nurhadi (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.