Se dykarnas egna bilder av 1700-talsvraket

Uppdaterad
Publicerad

Nu har dykningarna inletts som ska ge svar på vilket fartygsvrak som ligger under Marinmuseum i Karlskrona.

När Marinmuseum byggdes i slutet av 90-talet byggdes det på pålar ovanpå ett stort gammalt fartygsvrak. Marinarkeologer har länge funderat på vilket fartyg det kan röra sig om. Nu dyker fem marinarkeologer från Sjöhistoriska museet i Stockholm under Marinmuseum för att ta reda på vrakets hemligheter. 

– Tyvärr finns det ingen namnskylt på så här gamla fartyg, säger marinarkeologen och dykaren Jim Hansson.

– Men det är en härlig känsla när vårt detektivarbete ger resultat och vi kanske kan få veta vilket fartyg som ligger här.

Foto: Henrik Friberg/SVT

Spännande historia

Längs hela vraket finns en undervattenstunnel där museets besökare kan se vrakdelarna. Nu hoppas arkeologerna att deras arbete kan ge en historia till de anonyma plankorna som syns genom tunnelns fönster.

– Kan vi identifiera fartyget så kan vi ta reda på vad det har varit med om och var det har seglat. Det blir en häftig historia som museet kan berätta för sina besökare, säger Jim Hansson.

Fartyget tros vara från 1600- eller 1700-talet. Dykarna letar nu efter en vrakbit med flera bevarade yttre årsringar för att man så exakt som möjligt ska kunna tidsbestämma vraket. Och de fynd man gjort än så länge tyder på att det är vraket efter ett väldigt stort skepp.  

– Det finns inte många fartyg som är så här stora. Så kan vi åldersbestämma vrakdelarna kommer det bli lättare att identifiera det, säger Jim Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.