September: De första nödropen från sjukhuspersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Något som skakat Sverige under året är att det på flera håll larmats från sjukhusen om personalbrist, stress och omöjliga scheman som i slutändan sätter patientsäkerheten i fara. Här i Blekinge började det redan i september att ropas på hjälp från flera sjukhusavdelningar.

Inte minst har det larmats från barnmorskor i förlossningsvården, både i huvudstaden och runt om i landet och så även på Blekingesjukhuset.

Efter att Kommunal anmält oron till sjukhusledningen i Karlskrona fick de endast svar om kortsiktiga lösningar. Facket ansåg att åtgärderna inte var tillräckliga, och anmälde därför ärendena till Arbetsmiljöverket.

Nyhetskalendern Blekinge 2021

Arbetsmiljöverket har avslagit fyra av de fem anmälda ärendena, men Kommunal siktar på att överklaga. Samtidigt planerar man för att göra ännu fler anmälningar gällande ytterligare fall.

Hör röster från de reportage som gjorts under hösten i samband med en återblick i klippet.

Andra nyheter från september

Länets kyrkor blev till vallokaler inför kyrkovalet

Flyglinjen till Frankfurt invigdes på Ronneby airport

Blekinge museums historiska lind blev offer i stormvinden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetskalendern Blekinge 2021

Mer i ämnet