Första flygplanet från Frankfurt har anlänt på Ronneby Airport. Linjen är nu invigd av regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M). Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Här invigs nya flyglinjen till Frankfurt – med pompa och ståt

Uppdaterad
Publicerad

Det röda bandet har klippts – den nya flyglinjen till Frankfurt via Kalmar är nu invigd på Ronneby Airport. Flygplanet från italienska bolaget välkomnades med bubbel och ballonger.

– Jag är så otroligt stolt, säger regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).

Inledningsvis kommer det att vara tre avgångar per vecka från Kallinge, men både flygplatsen och flygbolaget som kör linjen ser fram emot att kunna utöka till fem avgångar så småningom.

I klippet visas planets välkomnande vid landningen på Ronneby Airport

Protester mot nya linjen

På Kalmar Öland Airport, dit linjen också går, har det under invigningsdagen protesterats av klimatdemonstranter, som menar att flygandet tvärtom måste minska.

– Från politiskt håll tänker man fortfarande att vi måste öka tillväxten samtidigt som vi ska minska utsläppen, det går inte ihop, säger klimataktivisten Anna Edström till P4 Kalmar.

Region Blekinges Lennarth Förberg (M) svarar på kritiken med att påpeka att klimathotet motarbetas globalt och att det lilla länet Blekinge måste använda sig av den europeiska flygtrafiken.

– Vi har inte råd att avstå, vi måste snarare använda det sätt som industrin och allmänheten har att förflytta sig på. Vi ser långsiktigt på detta och hoppas att det infrias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.