Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Melander ville att porträttet skulle vara ”seriöst oseriöst” med humoristiska scener, som i introt till filmen, då han klagar över den korta programtiden han fått av SVT. Foto: SVT

”Seriöst oseriöst” om Sven Melanders liv

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkära komikern och skådespelaren Sven Melander gick bort tidigare i år. På måndag visar SVT ett en timme långt porträtt – vilket huvudpersonen själv tyckte var alldeles för snålt.

– Ska jag berätta om allt jag har gjort på en timme?

Porträttet ”Ta hand om er och glöm inte att skratta” började spelas in när Sven Melander fortfarande levde. Han ville inte ha något vanligt porträtt.

– Han ville att folk skulle tala sanning om honom. Även hans dåliga sidor, säger Johanna Liljegren, dokumentärfilmare.

I filmen medverkar många svenska mediaprofiler och berättar om sina minnen av Melander.

Själv ville han att porträttet skulle vara ”seriöst oseriöst” med humoristiska scener, som i introt till filmen, då han klagar över den korta programtiden han fått av SVT.

”Han hade humor i allt han sa”

Men efter att filmen börjat spelas in blev cancern aggressivare och planerna ändrades. En lång traditionell intervju spelades in, som till slut hela porträttet kretsade kring. Om alkoholproblemen, föräldrarollen och cancern. Men även om alla de folkkära karaktärerna och hans karriär från journalist till programledare av Melodifestivalen.

Johanna Liljegren följde honom hans sista tid i livet.

– Han hade humor i allt han sa, han var fantastisk på det viset.

Sven Melander kom från Malmö men levde sina sista år i Svängsta i Blekinge med sin fru Alice. Han gick bort 31 mars 2022, 74 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.