Ammar Jouda kom från Syrien till Sverige för två år sedan och när han fick uppehållstillstånd skrev han in sig på svenska för invandrare, SFI, i Ronneby. Enligt Skoverkets riktlinjer borde han fått plats inom en månad – men liksom många andra i Ronneby fick han vänta längre.
– SFI är jätteviktigt. Man behöver lära sig svenska så man han prata med människor, kompisar, handläggare och lärare, säger Ammar Jouda.
Länsstyrelserna i Sverige har på regeringens uppdrag kartlagt vilka effekter ökningen av asylsökande 2015 skapat i kommunerna och bland annat hur det har påverkat SFI-verksamheten. Ronneby är en av de kommuner, och den enda i Blekinge, som svarat att det haft en ”allvarlig” påverkan.
– Som mest hade vi 250 elever i kö och det kan man inte se på något annat vis än att det är allvarligt, säger Johanna Månsson, rektor SFI i Ronneby.
Fem månaders kö
Vissa perioder har det varit fem månaders kö till SFI i Ronneby vilket bryter mot lagens krav på max tre månaders väntetid.
– Det är förstås aldrig bra när vi inte klarar att leva upp till lagens krav, säger Johanna Månsson.
Att det är dröjt för flera nyanlända att komma igång med språket menar integrationssamordnaren inte är bra.
– Den här tiden är värdefull. Vi pratar om människor som varit på flykt i flera år och så kommer de till kommunen och kan äntligen börja leva igen och så ska de sitta och vänta flera månader för att påbörja studera svenska, säger Sabina Bico, integrationssamordnare Ronneby kommun.
Minskat tryck
Sedan ett par månader tillbaka har verksamheten kommit i balans och nu får alla en plats inom en månad. Det ser även ut att fortsätta i den riktningen.
– Vi kommer fortsätta minska verksamheten ner till normala nivåer, SFI i Ronneby kommer inte att ha 400-500 elever som vi haft se senaste fem åren, säger Johanna Månsson.