Foto: TT/LänsstyrelsernaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny kartläggning: SFI-köer gör att kommuner bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingvågen har skapat stora påfrestningar för många kommuners SFI-utbildningar. Var femte kommun uppger att effekterna varit ”betydande”, och på flera håll har man inte klarat lagens krav. Det visar en ny kartläggning som SVT tagit del av.

Länsstyrelserna har på regeringens uppdrag kartlagt vilka effekter ökningen av asylsökande 2015 skapat i kommunerna.

Det är tredje gången som kartläggningen görs, och frågorna har denna gång ställts under det första kvartalet 2018.

Precis som vid den förra kartläggningen i höstas är undervisningen i Svenska för invandrare ett av de områden där mottagningen visar sig ha fått stora effekter på många håll.

Var femte kommun anger i länsstyrelsernas enkät att påverkan på SFI varit ”betydande”. Dessutom har drygt sex procent angett att påverkan varit ”allvarlig” eller ”kritisk”.

Brist på lärare och lokaler

Konkret handlar det framför allt om brist på lärare och lokaler, som gör att det skapas långa köer till utbildningarna.

SFI-köerna har ökat i många kommuner, och på flera håll har man inte klarat lagens krav på max tre månaders väntetid.

En av de kommuner som svarat att påverkan varit kritisk är Ragunda. ”Köbildning till SFI då det kommit många elever och för att kunna ha en kvalitativ undervisning enligt lag måste antalet begränsas”, skriver kommunen i sitt svar.

”Aldrig bra”

I Ronneby uppger SFI-rektor Johanna Månsson att man i dag kommit ikapp med köerna men att man tidigare i år hade långa väntetider.

– Det är förstås aldrig bra när vi inte klarar att leva upp till lagens krav, säger hon till SVT.

Och där SFI-belastningen minskar uppstår utmaningar i nästa led. ”De kommuner som uppger en minskande kö till SFI flaggar för en ökad belastning på vuxenutbildningar” står det i den nationella sammanfattningen, som gjorts av länsstyrelsen i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Integration

Mer i ämnet