Länsstyrelserna har ställt frågor till kommuner och landsting om hur flyktingströmmen påverkat bland annat socialtjänst, bostäder, skola och vård.
Den generella bilden är att flyktingströmmen haft liten eller ingen inverkan på kommunernas verksamheter, men det finns tydliga problemområden.
Flera kommuner framhåller att socialtjänsten fått allt fler ärenden som rör hedersproblematik och våld i nära relationer.
Svårare tillgodose behov
”En redan ansträngd socialtjänst gör att möjlighet till fördjupning i ämnet saknas, samtidigt som personalbrist och ett allmänt tryck på verksamheten kan göra det svårare att tillgodose individuella behov” heter det i den nationella rapporten som sammanställts av länsstyrelsen i Jönköping.
Flera kommuner tar också upp ett ökat behov av försörjningsstöd (socialbidrag) när nyanlända kommit igenom sin tvååriga etableringsprocess utan att ha fått en egen försörjning. ”Dessvärre riskerar personer att falla utom systemet och bli hemlösa.”
Även landsting och regioner har fått besvara enkäten. Där uppger vart femte landsting att flyktingsituationen fått en ”betydande” påverkan inom barn- och mödravården.