Flera kommuner framhåller att socialtjänsten fått allt fler ärenden som rör hedersproblematik och våld i nära relationer. Foto: TT (Arkivfoto)

Varningsklockorna: hedersproblematik, hemlöshet och ”ansträngd socialtjänst”

Uppdaterad
Publicerad

Generellt har kommuner och landsting klarat flyktingströmmen utan några omskakande effekter på verksamheterna. Men kommunerna lyfter flera problem för socialtjänsterna, med bland annat hederproblematik och risk för hemlöshet.

Länsstyrelserna har ställt frågor till kommuner och landsting om hur flyktingströmmen påverkat bland annat socialtjänst, bostäder, skola och vård.

Den generella bilden är att flyktingströmmen haft liten eller ingen inverkan på kommunernas verksamheter, men det finns tydliga problemområden.

Sammanställningen uppmärksammar flera frågor inom socialtjänstens område. Foto: Ur den nationella rapporten.

Flera kommuner framhåller att socialtjänsten fått allt fler ärenden som rör hedersproblematik och våld i nära relationer.

Svårare tillgodose behov

”En redan ansträngd socialtjänst gör att möjlighet till fördjupning i ämnet saknas, samtidigt som personalbrist och ett allmänt tryck på verksamheten kan göra det svårare att tillgodose individuella behov” heter det i den nationella rapporten som sammanställts av länsstyrelsen i Jönköping.

Flera kommuner tar också upp ett ökat behov av försörjningsstöd (socialbidrag) när nyanlända kommit igenom sin tvååriga etableringsprocess utan att ha fått en egen försörjning. ”Dessvärre riskerar personer att falla utom systemet och bli hemlösa.”

Även landsting och regioner har fått besvara enkäten. Där uppger vart femte landsting att flyktingsituationen fått en ”betydande” påverkan inom barn- och mödravården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet