Flera kommuner framhåller att socialtjänsten fått allt fler ärenden som rör hedersproblematik och våld i nära relationer. Foto: TT (Arkivfoto)

Varningsklockorna: hedersproblematik, hemlöshet och ”ansträngd socialtjänst”

Uppdaterad
Publicerad

Generellt har kommuner och landsting klarat flyktingströmmen utan några omskakande effekter på verksamheterna. Men kommunerna lyfter flera problem för socialtjänsterna, med bland annat hederproblematik och risk för hemlöshet.

Länsstyrelserna har ställt frågor till kommuner och landsting omhur flyktingströmmen påverkat bland annat socialtjänst, bostäder,skola och vård.

Den generella bilden är att flyktingströmmen haftliten eller ingen inverkan på kommunernas verksamheter, men detfinns tydliga problemområden.

Val 2018 – #dinröst

Flera kommuner framhåller attsocialtjänsten fått allt fler ärenden som rör hedersproblematik ochvåld i nära relationer.

Sammanställningen uppmärksammar flera frågor inom socialtjänstens område. Foto: Ur den nationella rapporten.

Svårare tillgodose behov

”En redan ansträngd socialtjänst gör attmöjlighet till fördjupning i ämnet saknas, samtidigt sompersonalbrist och ett allmänt tryck på verksamheten kan göra detsvårare att tillgodose individuella behov” heter det i dennationella rapporten som sammanställts av länsstyrelsen iJönköping.

Flera kommuner tar också upp ett ökat behov avförsörjningsstöd (socialbidrag) när nyanlända kommit igenom sintvååriga etableringsprocess utan att ha fått en egen försörjning. ”Dessvärre riskerar personer att falla utom systemetoch bli hemlösa.”

Även landsting och regioner har fått besvaraenkäten. Där uppger vart femte landsting att flyktingsituationenfått en ”betydande” påverkan inom barn- och mödravården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet