Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kattkommando Syd har räddat katter i 20 år Foto: SVT/Erik Alfredsson

Sigge och Frasse dumpades i snödriva – räddades av hjälpförening

Uppdaterad
Publicerad

Förrförra vintern hittades Sigge och Frasse övergivna i en snödriva utanför Torskors tillsammans med sin mamma och syskon. Nu är de två av uppåt 20 000 katter som under de senaste 20 åren fått hjälp av föreningen Kattkommando Syd.

På valborgsmässoafton år 2000 bestämde sig Agneta Adholm Ödman tillsammans med två medlemmar i Djurens Rätt för att starta upp föreningen Kattkommando Syd.

– Vi fick in ett vanvårdsärende på Kungsmarken i Karlskrona, där det rörde sig om rätt många katter som vi hämtade i en lägenhet och tog till veterinären. Det var så det började, säger Agneta Adholm Ödman.

Sedan dess har organisationen expanderat till Skåne, Småland och Öland, och de säger att de har hjälpt så många som 20 000 katter under de tjugo aktiva åren.

Hittades i snödriva

Förrförra vintern hittades fem kattungar och deras mamma övergivna i en snödriva utanför Torskors. Samtliga katter togs om hand, och två av dem, Frasse och Sigge, bor numera hemma hos Agneta i Trummenäs.

– Vi har fått hem till allihopa, och de här två kom till mig. De är helt underbara.

Och samtidigt som Agneta Adholm Ödman är nöjd över organisationens insatser, tycker hon det är tråkigt att den har behövts så länge.

– Man önskar naturligtvis att vi inte behövdes, och att folk skötte sina djur. Men jag tror tyvärr att vi kommer behövas även i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer