Nacima Said, Simon Törnström och Kenny Edberg är elever på Praktiska. Foto: SVT

Simon, 18: ”Det känns för jävligt att skolan läggs ner”

Uppdaterad
Publicerad

Elever reagerar nu på beskedet att praktiska gymnasiet i Karlskrona lägger ner. Ledningen och ägaren Academedia motiverar beslutet med att för få elever söker skolans utbildningar.

– Det känns för jävligt att de ska lägga ner skolan, rent ut sagt, säger Simon Törnström.

Han är inte den enda eleven på Praktiska gymnasiet i Karlskrona som reagerar på beskedet om nedläggningen. En annan är Kenny Edberg som går sista året på bygg- och anläggningsprogrammet.

– Betygen måste hinna bli klara. Jag har ett ämne kvar och får jag inte hjälp med det sa de att jag kan komma tillbaka. Men nu ska skolan läggas ner så jag undrar hur de tänker, säger han.

”Det är hemskt”

Även Nacima Said reagerar på beslutet.

– Det är synd och hemskt. Det är sent för eleverna att få det här beskedet nu om man till exempel ska byta skola, säger hon.

Få sökande

Praktiska gymnasiets rektor i Karlskrona, Ulrika Sehag, berättar om bakgrunden till situationen.

Ulrika Sehag är rektor på Praktiska. Foto: SVT

– Det är ett beslut taget att vi inte kommer att ta in nya elever till höstterminen på grund av att vi har sett ett sviktande elevsök de senaste åren.

Vad betyder det för dem som går i årskurs ett och två nu?

– De kommer att gå kvar som vanligt på skolan. De har fått möjligheten om de vill byta till en annan skola men skolan finns kvar oavsett elevantal, säger Ulrika Sehag.

Byter skola

Men en av eleverna, Nacima Said, säger till SVT Nyheter Blekinge att hon tvekar om att gå kvar på en skola med färre elever.

– Jag kanske byter. Jag tror inte att eleverna kommer att stanna här eftersom de har informerat om att skolan ska stängas, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.