Sjukhusbygge splittrar S

Uppdaterad
Publicerad

Bygga nytt sjukhus eller inte? Frågan splittrar nu Blekinges socialdemokrater.

För ett år sedan lyftes frågan om att bygga ett helt nytt sjukhus av Moderaterna i landstinget. Nu får de stöd av Socialdemokraterna i Ronneby.

– Vi är ett ganska litet län och då tror jag att det hade varit bra om man hade kunnat samordna runt ett sjukhus i ställer för att ha två lokaler, säger Malin Norfall (S), tillträdande oppositionsråd i Ronneby.

Ni är ju inte riktigt överens med era partikamrater i landstinget, hur ser du på det?

– Diskussionen finns ju fortfarande och partiet har inte tagit ställning till varken det ena eller andra, så jag tycker att det är bra att vi tillåter oss att ha en bredare diskussion kring det här.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) står dock fortfarande fast vid sin åsikt om att det bästa är att rusta upp de två befintliga sjukhusen i Karlskrona och Karlshamn.

– Nu är vi tillbaka i en balans i ekonomin och jag kommer inte att äventyra den. Det kan vara hur bra idéer som helst, men jag ska ha riktiga beslutsunderlag som vi ska ta ställning till, säger han.

I juni ska det fattas ett så kallat inriktningsbeslut i frågan och politikerna har fyra olika alternativ att välja mellan – att rusta upp de befintliga  lokalerna, att koncentera all verksamhet till antingen Karlskrona eller Karlshamn eller att bygga ett helt nytt sjukhus.

Vad de olika alternativen skulle kosta är oklart, men enligt siffror som används i debatten skulle en upprustning kunna gå på ett par miljarder kronor, medan det skulle kosta upp till det dubbla för att bygga ett helt nytt sjukhus. Enligt oppostionsrådet Alexander Wendt (M) handlar det om att se vad man kan tjäna på sikt.

– Tittar man bara på energi så kan vi konstatera att i dag så förbrukar vi någonstans mellan 250 till 270 kilowatt per kvadratmeter. I ett nytt modernt sjukhus så förbrukar man 90 kilowatt per kvadratmeter, säger han.

Socialdemokraterna i Ronneby har förslagit flera platser för det nya sjukhuset, bland annat i Sörbyrondell strax norr om Ronneby, i Bräkne-Hoby eller i Nättraby, men var det sedan hamnar spelar egentligen mindre roll.

– Vi ser inte att detta är en Ronneby-fråga, att det ska ligga just i Ronneby, utan jag ser på det utifrån ett Blekingeperspektiv, säger Malin Norfall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.