Peter Janson, chefsläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: SVT

Sjukhuset stänger covidavdelning – ger plats åt annan vård

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sett färre covidpatienter i behov av sjukhusvård de senaste månaderna vågar nu Blekingesjukhuset stänga en av coronaavdelningarna i Karlskrona. Det ger möjlighet för andra patienter att få den vård de varit i kö för.

Blekingesjukhuset har en maxkapacitet på 25 vårdplatser ute på de två avdelningarna som gjorts om till covidvård. Men de senaste veckorna har det bara varit cirka tolv av de platserna som använts.

– Nu pausar vi tillfälligt en av de två covidavdelningarna och det beslutet gäller fram till månadsskiftet april-maj, säger chefläkare Peter Jansson.

Har länge blockerat annan vård

Avdelning 57 ska nu istället vårda patienter i behov av geriatrisk vård, det vill säga äldre patienter med flera sjukdomar.

– Den har länge varit helt av och därför står många i kö. Vi kan nu ta in 16 patienter till den avdelningen och personalen där som länge vårdat covidpatienter kan återgå till sina vanliga arbetsuppgifter, säger Peter Jansson.

Kan snabbt ställa om

Om smittspridningen i samhället skulle försämras så kan Blekingesjukhuset snabbt ställa om avdelning 57 till covidvård igen, och den omställningen ska kunna ske inom 48 timmar.

– Det vi alla hoppas på är att kunna stänga hela covidbutiken, men det ett bra steg tills dess. Vi kommer nog behöva leva med att covid är en sjukdom vi från och med nu behöver förhålla oss till, säger Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.