Krögarföretaget som ska driva Vattenborgen i Karlskrona krävs på närmare en halv miljon kronor från bland annat ett bryggeri och från Arbetsförmedlingen. Foto: Erik Lundmark/SVT

Ska driva restaurang i Vattenborgen – krävs på halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer det bli restaurangverksamhet i Vattenborgen. Men företaget som vunnit upphandlingen har fått flera betalningsanmärkningar bara i år och har närmare en halv miljon i fordringar.

– En liten risk finns det ju alltid, säger kommunens upphandlingschef.

Det är JABB Karlskrona AB som vunnit upphandlingen om att driva verksamhet i Vattenborgen i sommar.

– Planen är att driva både kafé och matverksamhet, det ska finnas något för alla, säger krögaren Anders Nilsson.

Vattenborgen i Karlskrona

Men företaget – som startade i april förra året – har under den tiden redan dragit på sig flera betalningsanmärkningar.

– Det har varit en tuff höst. När räntan gick i taket i oktober så dog ju allt i restaurang. Så flödet in är inte lika mycket som ut, säger Anders Nilsson.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Kronofogden som uppger att skuldsaldot för företaget just nu är noll kronor. Men det finns fordringar från flera företag och myndigheter på närmare en halv miljon kronor. De två största fordringsägarna är Arbetsförmedlingen med över 350 000 kronor för felaktigt utbetalda stöd och ölbryggeriet Carlsberg med nästan 120 000 kronor.

Påverkar inte upphandlingen

Men betalningsanmärkningarna påverkar inte upphandlingen.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi gör en samlad bedömning att de ska klara uppdraget, att de inte är i obestånd eller konkurshot och den bedömningen har vi gjort, säger Mikael Augustsson som är upphandlingschef på Karlskrona kommun.

Hur ser kommunens policy ut när det kommer till betalningsanmärkningar?

– Betalningsanmärkningar i sig är inget problem, bara det inte är skatter och sociala avgifter. Så har du en privatskuld till ett privat bolag så har det ingen inverkan, säger Mikael Augustsson och fortsätter:

– En liten risk finns det ju alltid, med företag kan det ju svänga snabbt, säger Mikael Augustsson

Ensam i upphandlingen

Kontraktet sträcker sig fram till sista september, sedan finns det en option till att förlänga för till exempel julbord. Jabb Karlskrona AB var ensamma i upphandlingen.

Spelade det någon roll?

– Nej, vi har inte gjort någon sådan bedömning utan bedömningen är att de klarar uppdraget och att de uppfyller de krav som vi har, säger Mikael Augustsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet