Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunchefen Lars Ericsson om påstådda mutaffären: ”Vi betalar för biljetterna” Foto: SVT

Skarpa anklagelser efter påstådd mutaffär i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Tre kommunrevisorer i Sölvesborg har polisanmält kommunen för påstådda mutaffärer med Sweden Rock Festival.

Men anklagelserna är ogrundade, menar kommunchefen.

Under torsdagen avslöjade P4 Blekinge att Sölvesborgs kommun utreds av polisen för misstänkt mutbrott, då toppolitiker ska ha tagit emot festivalpass.

Enligt kommunrevisorn Jimmy Kärnerup (SD) ska det ha upprättats ”inofficiella avtal” som det ”lagts locket på” om under alla år.

Men det stämmer inte, enligt kommunchef Lars Ericsson:

– Nyttjanderättsavtalet mellan kommunen och festivalen ligger diarieförda och vem som helst kan begära ut dem.

Revisorerna medger att de inte tagit del av avtalen, och säger att de förvägrats att ta del av det, något som enligt kommunchefen alltså inte stämmer.

Betalar för festivalpassen

Avtalet visar att kommunen ska tillhandahållas 50 festivalpass årligen, som internt kan fördelas fritt. Det framgår även att kommunen betalar för biljetterna.

– De nyttjas av våra tjänstemän som ett arbetsredskap. Vi har ambassadörer från kommunen på plats, vi har säkerhetspersonal, näringslivspersonal. Och genom åren har även förtroendevalda fått festivalpass, säger Lars Ericsson.

Tidigare år har kommunstyrelsens ledamöter erbjudits individuella festivalpass. I år beslutade kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) att nämndspresidierna och varje partis gruppledare även skulle erbjudas biljett.

Revisorer får kritik

Förfarandet har polisanmälts av revisorerna Peter Dibéus (KD), Jimmy Kärnerup (SD) och Ulf Lind (SD), och en förundersökning har inletts.

Och nu anklagas revisorerna för att drivas av en egen privat agenda.

– De har under hela det här året varit ute efter styret och gjort sina egna undersökningar av både det ena och andra på helt felaktiga grunder, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har stor respekt för kommunens revisorer som har en viktig roll, men de här revisorerna lämnar god revisionssed, säger Lars Ericsson, kommunchef.

– Det får stå för dem. Vi har deklarerat klart att vi är helt opolitiska och partilösa i den här frågan, säger Peter Dibéus (KD), ordförande i revisorsgruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.