Skärpt säkerhet i kommunhusen

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten i landets kommuner har skärpts allt mer. I Blekinge län arbetar flera kommuner mer med säkerheten kring kommunhusen.

För tio år sedan var mer än hälften av landets kommunhus helt öppna, i dag är 84 procent av kommunhusen spärrade för inpassering, det skriver Dagens Samhälle.

I Blekinge län arbetar kommuner allt mer frekvent med just säkerhetsfrågor kring kommunhusen.

– I Sölvesborg är stadshuset helt öppet, men det pågår ett arbete för att förbättra säkerheten. Exakt vad man gör vill jag inte gå in på. Men det kommer ske en förändring, säger Per Drysén, kris- och beredskapssamordnare.

”Det är en balansgång”

I Karlskrona kommun ska kommunhuset få en ny entré, något som kommer medföra förbättrad säkerhet, enligt Ulla Nelson, säkerhetschef.

– Där kommer säkerheten vara bättre än vad den är nu, säger Ulla Nelson.

Däremot finns det en vilja att fortfarande bibehålla tillgängligheten för kommuninvånarna, vilket enligt henne i kombination med ökad säkerhet gör det mer komplicerat.

– Det är svårt, man vill vara tillgänglig samtidigt som måste vi tänka på säkerheten. Det är en balansgång, säger Ulla Nelson.

Ronneby skärper säkerheten

I Ronneby kommun hittades tidigare i år ett misstänkt föremål utanför stadshuset, som senare visade sig vara en bombattrapp.

Nu kommer Ronneby kommun också göra förändringar i stadshuset för att skärpa säkerheten.

– Förändringen handlar om att det från receptionen kommer vara helt låst till andra avdelningar, det kommer förbättra säkerheten, men ger också en bättre service för besökarna, säger kommundirektör Magnus Widén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer