Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren: ”Totalt sett har vi en ökning”. Foto: SVT

Skärpta regionala råd införs i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför region Blekinge nya regionala råd för att minska smittspridningen av coronaviruset. Det införs även provbussar för att utöka egenprovtagningen för flera invånare i länet.

– Det är uppenbart att följsamheten har försämrats, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Från och med måndag den 19 april införs skärpta råd i Blekinge, utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Råden införs i samråd med länsstyrelsen samt alla länets fem kommuner.

”Skarpa råd”

De skärpta råden presenterades under fredagens presskonferens på Wämö center i Karlskrona. De kommer att gälla till en början fram till den 2 maj, men kan förlängas vid behov.

– Det här är skarpa råd. Om alla följer råden ökar också möjligheten att vi snabbare kan återgå till ett mer normalt vardagsliv, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i region Blekinge.

Den ökade smittspridningen påverkar även testningen som nu fått utöka sin kapacitet. I klippet berättar Åsa Gyberg-Karlsson, regionens e-hälsostrateg, om de så kallade provbussarna.

• Umgås inte med andra än de i din egen familj, de i skolan och på arbetsplatsen i den mån distansarbete inte är möjligt

• Kommuner får råd om att stänga idrottsanläggningar för all verksamhet riktad till personer som fyllt 19 år, både inomhus och utomhus

• All träning för vuxna bör ske enskilt och utomhus

• Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och på de arbetsplatser där närkontakt under längre tid inte kan undvikas (inom två meter under 15 minuter)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer