Foto: SVT

Skattehöjning föreslås i Karlshamn för att minska underskottet

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade den styrande koalitionen i Karlshamn sin budget. Där framgår bland annat att de vill höja kommunskatten med 57 öre för att åtgärda nämndernas miljonunderskott.

Karlshamns kommun har haft en ansträngd ekonomi den senaste tiden. I delårsrapporten redovisade kommunen ett minusresultat på två miljoner kronor, istället för det budgeterade överskottet på 20 miljoner kronor.

Därför har nu den styrande koalitionen (S+C+MP) beslutat om en skattehöjning. Det handlar om en höjning på 57 öre, vilket de räknar på kommer ge kommunen ytterligare 40 miljoner kronor.

– Skattehöjningar är aldrig en rolig väg att gå, det tycker ingen. Men vi ser det som nödvändigt i den situation vi befinner oss i, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd.

Sedan tidigare har kommunstyrelsen beslutat om personalminskningar som ska spara 25 miljoner kronor under 2021 och 50 miljoner 2022.

Skattehöjningen läggs fram i koalitionens budget på fullmäktigesammanträdet den 23 november, och väntas få effekt efter årsskiftet.

M: ”Helt vansinnig politik”

Förslaget uppskattas inte av Moderaternas oppositionsråd, Magnus Gärdebring.

– Det är helt orimligt i dessa tider. Jag är vansinnig. Vi har en coronapandemi som sätter oerhörd ekonomisk press på våra medborgare. Att då minska marginalerna, inte minst för de med lägst löner, är en helt vansinnig politik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.