Det var efter att Sölvesborgs två högstadieskolor fick oväntat besök av Skolinspektionen som bristerna upptäcktes. Foto: SVT

Skolinspektionens kritik mot Sölvesborg – följer inte skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen riktar nu svidande kritik mot Sölvesborg. Kommunen följer inte lagen när det gäller om modersmålsundervisning i de nationella minoritetsspråken.

Det var efter att Sölvesborgs två högstadieskolor fick oväntat besök av Skolinspektionen som bristerna upptäcktes, vilket Kvällsposten var först med att rapportera om.

Det är kraven om tillräcklig information om undervisning i de nationella minoritetsspråken som inte uppfylls. Skollagen säger att elever har rätt till modersmålsundervisning i sitt modersmålsspråk i högstadiet.

Men enligt Skolinspektionen rapport saknades modersmålsundervisning i Sölvesborg under inspektionen. Även informationen om modersmålsundervisning på kommunens hemsida är bristfällig, enligt myndigheten.

Kith Mårtensson: ”Beklagligt”

Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) vill inte kommentera kritiken och hänvisar till Kith Mårtensson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag har fullt förtroende för verksamheten och tycker egentligen att det är positivt att problemen åtgärdas. Men alla våra brister är naturligtvis beklagliga, säger Kith Mårtensson (M) till SVT Nyheter Blekinge.

Mårtensson säger även att verksamheten håller möten i dagarna för att kunna åtgärda bristerna.

Sveriges minoritetsspråk:

Visa

Finska

Jiddisch

Meänkieli

Romani chib

Samiska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer