Sköldpaddan fick det tillfälliga namnet Åke efter att han hittades ensam i skogen i Blåningsmåla. Foto: SVT

Nytt hem hittat till sköldpaddan Åke

Uppdaterad
Publicerad

Den vilsna sköldpaddan som fick namnet Åke engagerade många när en efterlysning om hans ägare spred sig i medierna.

Nu har Åke fått ett hem. Planen är att han ska flytta till Karlskrona, där han kommer få bo tillsammans med två grekiska honor.

På en skogspromenad i Blåningsmåla hittades den grekiska landsköldpaddan. Men vem som är hans ägare är det ingen som tycks veta.

Förra veckan rapporterade först P4 Blekinge om Rödebybon Emma Karlsson som sökte efter sköldpaddans rätta ägare. Sedan dess har flera samtal nått henne – både från folk som trott att det varit deras sköldpadda, men också från personer som velat ta över djuret.

– Det är ju både ett lätt och inte så lätt djur att ha. För att de ska ha det så bra som möjligt är det viktigt att man är kunnig, säger Emma Karlsson, som själv har flera sköldpaddor av samma sort som Åke.

Ska få bo med två honor

Nu har en kunnig person hittats och på onsdagen väntar en hälsokontroll av Åke hos veterinären innan han kan flytta vidare. Är han frisk ska han få bo tillsammans med två grekiska honor hos sin nya ägare i Karlskrona, som växt upp med sköldpaddor och just nu har omkring 20 stycken hemma.

– Jag tycker det är jätteskönt och för Åkes skulle att han får några som har mer tid för honom och kan hjälpa honom på bästa sätt, säger Emma Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sköldpaddan hittades längs en skogsväg i Alnaryd. Foto: Linda Krupke/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer