Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niclas Wahlgren, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund Blekinge, menar att eleverna kommer att drabbas. Foto: Privat

Skolor måste spara – lärarfacket oroat

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsförvaltningen i Karlshamns kommun måste spara 20 miljoner kronor vilket drabbar både grundskola och gymnasium. Från lärarfacket är man oroad över hur det ska drabba skolverksamheten.

– Det går inte att spara så mycket pengar med bibehållen verksamhet, det kommer att sluta med en stor katastrof säger Niclas Wahlgren, distriktsordförande Lärarnas riksförbund i Blekinge.

Bakgrunden är det svåra ekonomiska läget inom kommunen och kommunfullmäktige har beslutat att minska utbilldningsförvaltningens budget med 20 miljoner kronor.

Besparingarna omfattar hela verksamheten från förskola till vuxenutbildning. Nämnden för barn, ungdom och skola (BUS) och gymnasienämnden ska redan i slutet av februari besluta om vilka åtgärder som ska genomföras.

– Det går inte går inte att effektivisera en skola på samma sätt som en industri, säger Niclas Wahlgren, som är rädd att det kommer att drabba eleverna.

– De pengar som satsas i skolverksamheten använder vi för eleverna och tar man bort dem så är det klart att eleverna kommer att drabbas.

”Alternativet är att höja skatten”

– Jag förstår att det är bekymmersamt för nämnderna men fullmäktige har beslutat att besparingen ska ske. Alternativet är att höja skatten men det togs ett beslut i november förra året att inte höja den, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).  Nu är det upp till nämnderna att göra sina bedömningar var det går att spara, forsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer