Bilder från en av Blekingeföretagarens anläggningar där mängder av avfall ligger dumpat. Foto: SVT

Skulle återvinna material – kastade ton av avfall

Publicerad

Affärsidén var att stoppa den globala ”köp- och slängprincipen”. Ändå kastade Blekingeföretaget mängder av skrot och skräp.
– En total katastrof, säger chefen, som själv profilerat sig i miljö- och hållbarhetsfrågor.

SVT Nyheter Blekinges granskning av Blekingeföretaget har hittills kunnat avslöja systematiskt fusk med det statliga rut-avdraget samt att flera anställda, placerade av Arbetsförmedlingen, tvingats arbeta i strid mot lagar och regler.

Företagets chef har medgett brister och fel och säger i dag att han inte heller lyckats leva upp till den övergripande affärsidéen: att bidra till ett hållbart samhälle byggt på återvinning.

– Tyvärr har vi inte lyckats fullfölja den tanken. Vi har saknat både kunskap och ekonomi för det.

”Ett misslyckande”

Utanför några av bolagets fastigheter har det samlats mängder av osorterat avfall – också direkt miljöfarliga restprodukter. Och de senaste åren har enorma mängder skrot och sopor kastats utan att materialet tagits tillvara och återvunnits – ett agerande i direkt motsats till företagets ursprungstanke.

– Min tanke var att renovera och bygga om de föremål som vi köpte in, men vi har inte klarat det. Det är en total katastrof och ett misslyckande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet