Glenn Mattsing, VD för Sculptur i Karlshamn Foto: SVT/Henrik Friberg

Skulle designa möbler – gör delar till skyddsvisir som coronahjälp

Uppdaterad
Publicerad

När coronaviruset satte stopp för affärsidén att tillverka designmöbler med en robot, fick Glenn Mattsing och hans kollegor tänka om. I dag gjordes den första delen till ett skyddsvisir i Karlshamn.

Tanken var att printa designmöbler och butiksinredning. Men när roboten stod redo, slog coronakrisen till mot företagen och inga beställningar kom in. Då tvingades Glenn Mattsing och hans företag titta på vad de kunde göra istället.

I morse tillverkades de första produkterna som är delar till skyddsvisir, så kallade skaklar.

Corona i Blekinge

– Det är jätteroligt att vi kan hjälpa till. Så det känns kul att vi dels kan rädda vårt bolag och kanske rädda liv, det är ju fantastiskt, säger Glenn Mattsing som är VD för företaget Sculptur.

Fick bygga om roboten

Roboten som var tänkt att printa ut stora möbler, var nu tvungen att ställas om för att kunna producera detaljerade skaklar.

– Vi har lagt många timmar på att optimera parametrarna för att få flexibilitet men ändå hållbarhet i materialet, berättar Jonas Lindholm som är VD på företaget Spectrum Technology, som ansvarar för roboten.

Det kan produceras mellan 500-600 stycken skaklar per dygn, då det tar ungefär tre minuter att skriva ut.

– Tekniken är så pass snabb, så fort någon ringer kan vi börja producera, säger Mattsing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet