Pojken som planerade att mörda en skolflicka i Olofström var fascinerad av den fiktiva seriemördaren Michael Myers.

Skulle knivhugga skolelev i Olofström – fascinerad av seriemördare

Uppdaterad
Publicerad

Den fiktive seriemördaren Michael Myers beskrivs som förebild hos den 17-åring som misstänks för att ha planerat ett mord på en jämnårig flicka på Nordenbergsskolan i Olofström.

Ett ny dom från Förvaltningsrätten fastslår nu fortsatt vård för pojken.

Enligt en ny dom från Förvaltningsrätten ska den 17-åring som misstänks för förberedelse till mord fortsatt vårdas enligt Lagen om vård av unga, LVU.

Pojken misstänks för den händelse som inträffade på Nordenbergsskolan i Olofström tidigare i år. 17-åringen ska då ha planerat ett mord på en jämnårig flicka på skolan, men blivit avvisad då han själv inte varit elev där.

17-åringen häktades först misstänkt för förberedelse till mord, men bedömning gjordes senare att isolering i häkte inte var det bästa för pojken – han placerades istället på ett låst ungdomshem.

Saknar konsekvenstänk

I de nya handlingarna från Förvaltningsrätten framgår att pojken har en intellektuell funktionsnedsättning och att han har ”svårt med impulskontroll och fastnar i tankar som är svåra att bryta”. Av utredningen framgår också att pojken har avsaknad av konsekvenstänk och att hans förebilder är både kvinnoförtryckare och massmördare, bland annat den fiktive Michael Meyers från Alla helgons blodiga natt.

Pojken själv medger att han tycker att seriemördare är ”häftiga och coola” men enligt honom själv ser han inte upp till dem. Han säger också att han endast litar på ett fåtal personer, bland andra sina föräldrar och katten.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att det finns en påtaglig risk för 17-åringens hälsa och utveckling om han inte får fortsatt vård. Rätten beskriver också att det är oroväckande att pojken visat fascination för våldsdåd. Det föreligger därför ett stort vårdbehov och rätten beslutar därför att pojken även fortsättningsvis ska vara omhändertagen.

Såhär sa åklagare och skolans rektor efter att händelsen inträffade på Nordenbergsskolan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottet som pojken är misstänkt för ska ha begåtts på Nordenbergsskolan i Olofström. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.