Ulf Clang, drogförebyggande samordnare och Adnan Samardzic, kvalitetsstrateg på Olofströms kommun är stolta över att kommunen ligger i framkant. Foto: SVT/TT

Slutrökt på stranden – nu införs rökförbud på badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slutrökt på de kommunala badplatserna i Olofström och i dag sätts den första skylten om rökfri zon upp vid Holjebadet.

I sommar blir det förbjudet att röka på de kommunala badplatserna i Olofström. Nu har arbetet börjat med att sätta upp skyltar om rökfria zoner och på torsdagen sattes den första skylten upp.

Kommunen har tidigare infört rökfri arbetstid och tobaksfri skoltid. Nyligen bestämde politikerna att också införa rökfria badplatser.

– Vi har ett politiskt beslut om att införa rökfria zoner vid entréer utanför kommunala verksamheter, samt vid kommunala badplatser. Så vill man röka så får man gå en bit bort, säger Adnan Samardzic, kvalitetsstrateg på Olofströms kommun.

Huvudanledningen till detta är att kommunen vill skydda barn och unga från passiv rökning och att allergier, astma och andra luftvägsproblem kan bli mycket sämre om de utsätts för tobaksrök.

Men det kommer inte blir några rökvakter eller rökpoliser utan det är en policy som kommunen hoppas att invånarna följer.

– Vi är glada att vi ligger steget före vad Tobakslagen säger, säger Ulf Clang, drogförebyggande samordnare.

För två år sedan införde även Karlshamns kommun rökförbud på badplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.