Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bengt Wittesjö kommentera fallet där en kvinna åtalas efter att ha gått till jobbet inom hemtjänsten med corona. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Bör vara goda föredömen för medborgarna”

Publicerad

Att tre av Blekinges regionpolitiker inte har vaccinerat sig mot covid-19 är olyckligt, menar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

– Det är deras eget val förstås. Sedan tycker jag att om man är politiker, chef eller tjänsteman i regionen ska man vara ett gott föredöme för medborgarna i länet, säger han.

Tre av ledamöterna i Blekinges regionfullmäktige har inte vaccinerat sig mot covid-19. Två av dem uppger att de fortfarande har antikroppar efter en genomgången infektion, medan den tredje inte har bestämt sig ännu.

– De med antikroppar gör ju inget direkt fel och jag kan inte sätta mig till doms över någons individuella beslut. Man har ett bra skydd efter genomgången infektion i ett halvår ungefär. Men budskapet från Folkhälsomyndigheten är glasklart, att även om man har antikroppar ska man vaccinera sig för att få ett mer varaktigt skydd, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Finns det de som inte bör vaccinera sig av medicinska skäl?

– Det finns enstaka individer som har överkänslighet mot någon av beståndsdelarna i vaccinet. Men de är väldigt få, det är nere på promillenivå av befolkningen. Så i teorin borde åtminstone 99 procent av befolkningen kunna vaccinera sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer