Tre fullmäktigeledamöter i Region Blekinge har valt bort att bli vaccinerade mot covid-19. En av dem är SD-gruppledaren Björn T Nurhadi. I klippet hör du honom berätta varför. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fullmäktigeledamöter från S och SD ovaccinerade – ”Har fullgott skydd”

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre av Region Blekinges fullmäktigeledamöter har inte vaccinerat sig mot covid-19. En är socialdemokraten Johanna Beijer och två representerar Sverigedemokraterna, bland annat gruppledaren Björn T Nurhadi.

– Jag följer rekommendationerna jag får och jag har fullgott skydd, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Den senaste tiden har frågan om covid-vaccinering hos landets politiker blivit aktuell, efter att riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C) i en intervju med DN velat se en granskning av täckningsgraden i riksdagen – och efter att statsminister Stefan Löfven i en DN-intervju riktat stark kritik mot ovaccinerade SD-politiker.

SVT Nyheter Blekinge har undersökt hur länets regionpolitiker själva ställt sig till covidvaccinering. I en enkät som gått ut till regionfullmäktiges 56 ordinarie ledamöter har 54 svarat. Av dem är det tre som uppger att de ännu inte har vaccinerat sig.

Björn T Nurhadi, Sverigedemokraterna. Foto: SVT

En av de är Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Björn T Nurhadi, som säger att han har antikroppar mot viruset.

– Jag har fullt skydd, kanske mer än vad vaccinet ger. Och då är det oansvarigt att vaccinera sig bara för vaccinationens skull, säger han.

Även den andra SD-ledamoten uppger att hen har antikroppar mot viruset och därför inte behöver vaccinera sig i nuläget.

”Följer forskningen”

I socialdemokraterna är det ledamoten, tillika oppositionsrådet i Sölvesborg, Johanna Beijer som avstått vaccinet. Hon vill inte ställa upp på en intervju om frågan, men skriver i ett mejl att ”jag har testat positivt för antikroppar och att min avsikt är inte att påverka någon till att inte ta vacciner, säger Johanna Beijer (S)”.

Hon nämner även att hon  ”följer forskningen på området” och ännu inte har bestämt sig för om hon vill vaccinera sig eller inte.

Johanna Beijer, Socialdemokraterna. Foto: SVT

– Det är upp till var och en om man vill vaccinera sig eller inte och det får aldrig bli någon häxjakt på de som inte har vaccinerat sig. Sedan vill jag kunna välja vilket vaccin jag vaccinerar mig med, och det kan man inte i Blekinge i dag, säger Björn T Nurhadi (SD).

Fotnot: Den ovaccinerade SD-ledamoten har anonymiserats då hen inte innehar en lika framträdande politisk roll som Nurhadi och Beijer. En SD-ledamot har aktivt valt att inte svara på enkäten, och en S-ledamot har inte gått att nå trots upprepade försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.