Hör smittskyddsläkare Bengt Wittesjö om varför han ogillar beslutet om lättade restriktioner. Foto: SVT/TT

Smittskyddsläkaren kritisk mot lättade restriktioner: ”För tidigt”

Publicerad

Den 29 september försvinner publiktaket för bland annat konserter och idrottsevenemang när Sverige går in i steg fyra av fem i restriktionsavvecklingen.

Men beslutet om lättnader får kritik av Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.

Minst en månad till. Så länge tycker Blekinges smittskyddsläkare att man kunde ha väntat med att lätta på de rådande restriktionerna.

– Vi har fått indikationer på att vi får räkna med en ökad smittspridning i oktober månad, vilket innebär en ökad risk för att folk blir sjuka och behöver vård. Så jag tycker att lättnaderna kommer för tidigt, säger Bengt Wittesjö.

Kan Blekinge få lokala restriktioner? 

– Jag har svårt att se att det skulle bli aktuellt. Vi befinner oss i ungefär samma läge som resten av landet, med en förväntad ökning av antalet smittade i oktober. Men ökningen förväntas inte bli alls lika omfattande som i våras.

Från Folkhälsomyndighetens sida menar man att den höga vaccinationsgraden gör att de rådande restriktionerna inte går att motivera fortsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.