Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittspridning av corona på sjukhus – patient avliden Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Smittspridning av corona på sjukhus – patient avliden

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju anställda och två patienter på Blekingesjukhusets kirurgavdelning 49 i Karlskrona har konstaterats smittade av coronaviruset. En av patienterna var kvinnan i 70-årsåldern som avled tidigare i veckan. Nu stoppar sjukhuset patientintaget till avdelningen.

Hittills har sju anställda på avdelningen konstaterats smittade, men regionen misstänker att fler är sjuka i covid-19. Det skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Två personer som legat inlagda på avdelningen har också blivit smittade. En av dem är den kvinna i 70-årsåldern som avled tidigare i veckan, och den andra vårdas för närvarande på sjukhus.

– Vi har tidigare kopplat sjukdomsfallet till ett äldreboende. Vid smittspårningen har det dock framkommit att denna person sannolikt smittats i samband med vård på den berörda avdelningen, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.

”Väldigt lindriga symptom”

I och med smittspridningen råder det nu intagsstopp på avdelningen. Man har därtill infört extra provtagning för personal som under den senaste tiden haft nära kontakt med avdelningen.

– Vi konstaterade att två medarbetare insjuknat med förkylningssymptom, och de var väldigt lindriga. Det var någon som bara reagerat på lite klåda i halsen. Men de testade positivt för coronaviruset. Totalt är nu 16 personer hemma från vårdavdelningen, säger Claes Hjalmarsson, verksamhetschef vid kirurgkliniken.

Nya patienter omdirigeras till andra avdelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet