Claes Wiridén är socialchef i Karlskrona kommun. Foto: SVT

Socialchefen:”Det är en ren katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en demonstration som flera medarbetare på socialkontoret på Ekliden i Karlskrona upplevde som hotfull, tog socialchefen beslutet att tillfälligt flytta personalen till andra lokaler när det anordnades en ny demonstration veckan efter.

– Det är djupt beklagligt att vi behöver göra på det här sättet, säger Claes Wiridén, socialchef.

Vid en demonstration utanför socialförvaltningens kontor vid Ekliden i Karlskrona för två veckor sedan i ett socialärende, upplevde flera i personalen att det uppstod en hotfull stämning, enligt socialchefen Claes Wiridén.

– Människor bankade på våra dörrar och försökte ta sig in. Man uttryckte sig även på sätt som inte är lämpligt, säger han.

Enligt Claes Wiridén ska även demonstranter ha filmat personal genom fönstren.

När en ny demonstration planerades förra fredagen tog förvaltningen beslutet att flytta personalen på kontoret, vilket innebär uppemot 100 personer, till andra lokaler.

– Vi hade medarbetare som kände olust att vara här. Man kände sig rädd och bekymrad över sin situation på jobbet. När vi då får besked att man ansökt om ytterligare demonstrationstillstånd så väljer vi att göra de åtgärder som behövs för att man ska vara trygg på sin arbetsplats, säger Claes Wiridén.

Påverkar verksamheten

En representant för organisationen bekräftar att man knackat på för att kunna ställa frågor till personer inne på socialkontoret och säger att de inte står bakom uppträdande som kan upplevas som hotfullt.

Fredagens demonstration ska ha gått lugnt till men att uppemot 100 anställda flyttas från sina lokaler påverkar socialförvaltningens verksamhet på flera sätt.

– Det är en ren katastrof. Dels att behöva flytta våra medarbetare för att de känner ett hot. Men också att medborgare som behöver ha vårt stöd och inte kan komma till vår arbetsplats för att få det, säger Claes Wiridén.

Kan det bli aktuellt att ni får flytta igen?

– Vi får se från situation till situation. Upplever vi att vi har en hotbild mot oss kommer vi vidta de åtgärder vi behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.