Socialen missade dokumentera insatser

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen hjälpte inte Emmeli tillräckligt för att hon skulle bli drogfri menar IVO.
Men nu hävdar socialnämndens ordförande att kommunen gjorde mer.

I det beslut som kom från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i går står det att socialnämnden borde gjort mer för att hjälpa Emmeli. Det går att läsa att kommunen i stort sätt godtog flickans egna önskemål om att själv avsluta sitt missbruk. Men socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) anser inte att IVO:s påpekanden är allvarliga.

– Jag kan inte se att det är allvarligt. Vi får ju ingen kritik. Om de inte varit nöjda med oss hade de krävt ett svar från oss. Men det är klart att vi ska ta till oss deras påpekande, säger hon.

Inspektionsmyndigheten konstaterar att det saknas tillräckliga uppgifter i Emmelis akt hos socialen om vilka insatser som satts in. Ingrid Hermansson hävdar nu att socialnämnden gjort fler insatser än vad som finns dokumenterat.

– Ja, så har jag uppfattat den utredning som är gjord och den informationen vi fått, säger hon.

Så du menar att ni från socialens sida gjort allt ni kunnat för att hon ska komma ur sitt drogberoende?

– Jag kan inte precis gå in på alla insatser som är gjorda. Det har gjorts otroligt mycket mer än vad som går att utläsa i dokumentationen.

Vad tycker du om att dokumentationen brustit på det här sättet?

– Ja, det är något vi måste ta med oss hur oerhört viktigt det är att skriva ned och dokumentera precis allting som görs, sägs, samtal, möten och insatser som görs, säger Ingrid Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#falletemmeli

Mer i ämnet