Foto: SVT

Socialen i Karlskrona anmäler sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Krisen inom socialen i Karlskrona fördjupas och nu gör socialnämnden en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Trots en rad vidtagna åtgärder tar det fortfarande för lång tid att utreda barnavårdsärenden i kommunen.

Det finns därmed en stor risk för att barn som är i behov av stöd inte får behoven utredda i tid.

– Vi har en mängd ärendet som inte hunnit påbörjas och det är därför vi nu gör en anmälan, säger socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C).

Vilka är orsakerna bakom?

– Dels är det att antalet ensamkommande ökar och dels är det att vi inte har hittat bra personal att anställa.

Hur många miljoner till behövs?

– Det handlar inte om pengar just nu, utan om att anställa.

Vad hoppas ni att anmälan ska leda till?

– Vi vill uppmärksamma hur det ser ut inom Sveriges socialförvaltningar och hoppas på nationella riktlinjer och hjälp. Att stödboende inrättas istället för HVB-hem till exempel. Det är inte bara här i Karlskrona som vi har det tufft.

Anmälan inkom till IVO i fredags. Men det var inte länge sedan socialnämnden upprättade en lex Sarah-anmälan. I april slog nämligen Ingrid Hermansson larm, eftersom barn- och ungdomssektionens olika team inte förmådde att handlägga barnavårdsärenden i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.