Foto: SVT

Ny granskning visar – socialen påverkas fortfarande av Yara-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det snart har gått fem år sedan mordet på 8-åriga Yara påverkas socialförvaltningen i Karlskrona fortfarande av händelsen. Det visar en ny granskning som gjorts av verksamheten.

På grund av socialnämndens mångmiljonminus i Karlskrona kommun har en extern granskning nu gjorts av verksamheten. Den visar bland annat att det finns brister i den ekonomiska styrningen och brist på tydliga mål, men också att organisationen fortfarande är påtagligt påverkad av Yara-fallet 2014.

”Många medarbetare är märkbart berörda under intervjuer och det tycks sammantaget som att händelsen ännu inte är fullt bearbetad inom förvaltningen”, står att läsa i rapporten.

Finns oro att göra fel

Efter mordet på Yara fick socialtjänsten i Karlskrona stark kritik och både interna och externa utredningar visade att socialförvaltningen brustit i sina rutiner kring flickans välmående.

I den nya granskningen som nu gjorts framgår att Yara-fallet, som inom socialförvaltningen kallas ”den stora krisen”, har skapat en rädsla för att göra fel i handläggningen av individärenden. Granskningen pekar på att det finns en risk att chefer kan vara mer generösa i beslutsfattandet för att undvika liknande händelser.

Stöd kom för sent

Det har också kommit fram att stödet från kommunledningen, till medarbetare och chefer, inte kom tillräckligt snabbt och borde varit mer omfattande.

De som intervjuats säger att det är först nu som förvaltningen kan ta nya tag i det arbete med styrning och uppföljning som påbörjats och de hoppas att en ny ledning och förvaltningschef ska förbättra verksamheten.

Utredningen rekommenderar inte några större organisationsförändringar trots den ekonomiska situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer