Den 23-årige styckmordsdömde mannen anses inte vara psykiskt sjuk, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Den slutsatsen delar nu även Socialstyrelsen. Foto: SVT/arkiv

Socialstyrelsen: Styckmordsdömde 22-åringen frisk nog för fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige styckmordsdömde mannen ansågs inte vara allvarligt psykiskt störd, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Den slutsatsen delar nu också Socialstyrelsen.

Bedömningen gör att ett långt fängelsestraff är att vänta för 22-åringen, som dömdes till livstids fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Karlskrona, vid Blekinge tingsrätt i mitten av juni.

Missnöjd med utlåtandet

22-årigen var missnöjd med utlåtandet av den rättspsykiatriska utredningen och begärde att den skulle omprövas, och hovrätten beslutade att låta Socialstyrelsen bedöma utredningen på nytt.

Styckmord i Karlskrona

Under tisdagen kom Socialstyrelsens yttrande in till hovrätten, vilket visar att myndigheten delar den bedömning som gjordes i samband med den rättspsykiatriska utredningen.

”Min huvudmans inställning är fortfarande att fängelsestraffet bör tidsbestämmas. Socialstyrelsens utlåtande förändrar alltså inte hans uppfattning,” skriver 22-åringens försvarare Karl Hamstedt i ett sms till SVT efter beskedet.

Ny bevisning och nya vittnen

I slutet av förra veckan kunde SVT avslöja att ny bevisning inkommit från den medåtalade 23-årige man, som dömdes till 18 års fängelse för brottet.

Bevisningen gällde tidigare okänd kommunikation mellan de två gärningsmännen – som framkommit när försvaret under sommaren gjort en egen genomgång av 23-åringens mobil.

Enligt 23-åringens försvarare styrker den nya bevisningen bilden av att hans klient under lång tid levt under påtryckningar och litat på den medåtalade 22-åringens uppgifter om att mordoffret arbetade på uppdrag av ryska maffian. Något 23-åringen själv framhållit som främsta motiv till brottet.

Som svar på den nyinkomna bevisningen har 22-åringen, via sin försvarare, åberopat två nya vittnesförhör – samt möjligheten att själv bemöta bevisningen i hovrätten.

På måndag, den 30 augusti, påbörjas förhandlingarna i hovrätten. SVT Nyheter Blekinge kommer att vara på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet