Foto: SVT

Styckmordsfallet: Nya bevis hittade i 23-åringens mobil

Uppdaterad
Publicerad

Spåren i en mobiltelefon kan bli avgörande bevisning när styckmordsfallet tas upp i hovrätten i slutet av augusti.

När telefonen tömdes i somras hittades mängder av tidigare okänd kommunikation mellan de båda gärningsmännen.

Materialet är nu sammanställt och inlämnat till rätten.

Det är 23-åringens advokat Eric Widner som i juli kunde hämta ut den styckmordsdömde mannens mobiltelefon och en dator från häktet.

Försvaret hade under mordutredningen begärt en fullständig tömning av innehållet, men när åtalet väcktes den 18 april var bara delar av de två männens digitala konversationer mellan varandra redovisade.

Styckmord i Karlskrona

I stället gjorde försvaret under sommaren en egen genomgång inför den kommande hovrättsförhandlingen – och tidigare okänd och omfattande kommunikation mellan de två männen kunde då säkras.

– Det mest slående är hur mycket material det handlar om. Det är konversationer som går så långt tillbaka som till hösten 2019, säger Eric Widner.

Foto: Jennifer Alm/SVT

”Ger kraftfullt stöd”

Enligt 23-åringens försvarare styrker den nya bevisningen den redogörelse som den styckmordsdömde 23-åringen lämnade i tingsrätten – att han under lång tid levt under påtryckningar och litat på den medåtalade 22-åringens uppgifter om att mordoffret arbetade på uppdrag av ryska maffian.

Uppgifter om den mördade 57-åringens kopplingar till internationella brottssyndikat nämns redan långt innan de två männen kom närmare varandra privat under senvåren 2020.

– Sammantaget ger det här ett kraftfullt stöd till de uppgifter min klient lämnat i tingsrätten och i förhör. Den här påverkan han levt under har pågått under mycket längre tid än vad som tidigare varit bekräftat, säger Eric Widner.

Redan i april kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att 23-åringens advokat valt att dra paralleller till det uppmärksammade Knutbydramat, där den så kallade ”barnflickan” över tid manipulerades innan gärningen.

I tingsrätten dömdes 23-åringen till 18 års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet