Sölvesborg införde språktest vid nyanställningar – har aldrig använts

Uppdaterad
Publicerad

För ett halvår sedan införde Sölvesborgs kommun språktest vid nyanställningar inom omsorgen. Men fortfarande har inte ett enda test genomförts.

Införandet av språktest vid nyanställningar var en av punkterna i det SD-ledda Samstyrets handlingsprogram i Sölvesborg. Tanken med testet var att kompetensen i svenska språket skulle höjas hos de anställda – och att det inledningsvis skulle prövas i omsorgsförvaltningen innan det skulle utvärderas och eventuellt införas på bred front.

I maj infördes möjligheten till språktester. Ett halvår senare har fortfarande har inga språktester genomförts. Under den här perioden har ett 30-tal personer har anställts i förvaltningen.

”Har ställt kravet att det ska användas”

Personalutskottets ordförande, Arne Bogren (M), är kritisk.

– Det har tydligen inte varit tillfälle att pröva det men det ifrågasätter väl jag lite varför det inte har kunnat ske på ett halvår. Vi har ställt kravet nu att det ska användas. Om inte annat får vi ändra om i beslutet så att det används mer frekvent, säger han.

Det kan inte vara så att språktestet inte behövs?

– Det kan jag inte tänka mig, för det har jag upplevt själv på besök på äldreboenden, att det är språksvårigheter.

Enligt kommunen är anledningen till att inga språktest genomförts att de som anställts har haft betyg i svenska på gymnasienivå alternativt svenska som andraspråk.

Kostar 85 000 kronor per år

Avtalet för att tillhandahålla språktester skrevs med företaget Educateit Nordic AB, där kommunen förbinder sig att betala 85 500 kronor exklusive moms om året för upp till 100 testtillfällen.

En av de drivande bakom införandet av språktest är omsorgsnämndens ordförande, Robert Lindén (SD).

– Att den personal vi anställer behärskar det svenska språket måste vara det absolut viktigaste för oss för att kunna leverera en trygg och säker vård. Språktesten infördes när anställningar av sommarvikarier i stort sett var färdig, men nu ska det anställas vikarier inför jul bland annat och vi kommer att ha vårt första språktest inom någon vecka.

Robert Lindén (SD), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.