Hör ridklubben berätta om vad som gjorde dem nervösa och varför de väljer att ta emot fler sommarjobbare i år. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Föreningar fortsätter erbjuda sommarjobb till ungdomar

Publicerad

Förra året erbjöds föreningar och företag att ta emot feriearbetare. Den möjligheten ger kommuner även i år och flera föreningar väljer återigen att erbjuda sommarjobb.

En av dem är Karlskrona Lyckå ridklubb.

– Vi hade bestämt att vi skulle måla alla staketen runt våra ridbanor, sedan finns det ju det här jobbiga jobbet på sommaren där alla boxar ska tömmas och hela stallet ska skuras. Sommarjobbarna hjälpte till med detta på ett jättebra sätt, säger Kristina Printzlow, verksamhetschef.

Ridklubben var en av de föreningar som bestämde sig för att ta emot två feriearbetare förra sommaren. Även i år kommer de att erbjuda två ungdomar sommarjobb.

– Man vet ju inte alls vem man får. Det kan skrämma en lite att de inte skulle vara arbetssamma, säger Kristina Printzlow.

Tror du att andra föreningar väljer att avstå från kommunens erbjudande på grund av det?

– Ja, jag kände själv en liten oro kring om vi skulle orka med, ifall vi skulle behöva passa dem om de inte ville jobba. Men så hände inte alls förra året utan det funkade jättebra, säger hon.

Feriejobben under pandemin

Flera feriejobb försvann under förra sommaren på grund av coronapandemin. Kommunerna behövde hitta en lösning för att kunna sysselsätta ungdomarna ändå.

I Karlskrona bestämde man sig för att ge föreningar och företagare möjlighet att anställa ungdomar med överenskommelsen att kommunen skulle stå för lönen. I år gör man på liknande sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.