Hör Omar Ibrahim Abdulla, Sarah Peterson och Leia Adolfsson berätta om hur de har fått jobb. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

De har fått sommarjobb: ”Äntligen, det känns som en säkerhet”

Publicerad

I Karlskrona kommun har feriejobben lottats ut och på Ehrensvärdska gymnasiet drog flera elever vinstlott. Några för att de blivit erbjudna plats av kommunen och andra för att de skaffat sommarjobb på egen hand.

– Jag var jätteglad, det är verkligen en glädje, säger Omar Ibrahim Abdulla.

Han och Leia Adolfsson är två av de ungdomar som fått jobb via Karlskrona kommun i sommar. Även Sarah Peterson hade tänkt söka jobb via kommunen men på grund av sin ålder faller hon mellan stolarna. I nuläget är hon för gammal för att söka feriejobb men för ung för kommunens sommarjobb.

– Det är inte så himla lätt som en sjuttonåring att söka ett jobb i en pandemi, och passar man inte in i någon av de här åldersgrupperna så blir det ju komplicerat, säger hon.

Hittat jobb på egen hand

I stället har Sarah Peterson sökt jobb på egen hand och fått ett sommarvik på en livsmedelsbutik. Även vännen Nea Gerdstigen har fått sommarjobb utan kommunens hjälp.

– Det känns jättebra. När det inte riktigt finns samma möjligheter att gå på festival och så i sommar känns det bra att jobba, säger Nea Gerdstigen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.