Stora summor gick in på den misstänkte 31-åriges konto på Sparbanken i Karlshamn – utan att någon anställd på banken reagerade. Tre bankmedarbetare har åtalats för grovt osant intygande. Foto: SVT

Sparbanken kunde stoppat misstänkte bedragaren – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I flera år kunde den 31-årige Ferrarimannen ta emot stora summor pengar från vanliga privatpersoner runt om i Sydsverige. Pengarna gick in på hans bankkonton på Sparbanken i Karlshamn – utan att någon anställd på banken reagerade.
Mannen blev känd för att köra en rad lyxbilar och framförallt Ferraribilar. Jetsetlivet blev garanten för att han var en framgångsrik affärsman.

Den rekordstora rättegången mot Ferrarimannen har precis börjat. Han står åtalad för att ha lurat till sig nära 90 miljoner kronor av 96 privatpersoner, vilket därmed utgör ett av Sveriges största privatbedrägerier.

Reagerade aldrig

Men det kunde ha stoppats tidigare än vad det gjorde. De enorma penningflödena har gått genom Sparbanken i Karlshamn, men där tycks ingen ha reagerat.

– Karlshamns Sparbank har ju sett att det har kommit in väldigt mycket pengar. Och med de regler som finns om penningtvätt innebär det att banken är skyldig att känna till vilken kund de har och vilken verksamhet kunden har, säger Torgny Palm, målsägandebiträde.

Istället verkar bankpersonalen imponerad av Ferrarimannens lyxliv, och skriver därför ett rekommendationsbrev åt honom, där han framställs som en framgångsrik entreprenör med finansiell styrka.

– Inget av de påståendena är riktigt. Alla företag han haft har gått i konkurs, säger Kjell Janneson, åklagare.

”Jag kan inte, jag får inte”

Rekommendationsbrevet har 31-åringen sedan använt för att locka till sig nya investerare. Tre av de anställda på Sparbanken i Karlshamn har, på grund av rekommendationsbrevet, åtalats för grovt osant intygande.

Men bankens vd vill inte uttala sig om 31-åringen, med hänvisning till banksekretess.

– När det gäller frågor om en person som är kund i Sparbanken är svaret detsamma: Jag kan inte, jag får inte, och jag kommer inte att svara på det, säger Roger Johansson, vd på Sparbanken i Karlshamn.

Samtliga tre bankanställda, liksom Ferrarimannen, nekar till brottsanklagelserna.

Bedrägerihärvan uppdagades när en Ferrari sprängdes utanför hans bostad under hösten 2017, och han kom då att kallas Ferrarimannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet