Nedskärningar inom Karlskronas skolor kan leda till ett stort antal uppsägningar. Fackliga processer har inletts, bekräftar kunskapsförvaltningens chef, Henning Fuhrman. Foto: SVT

Stort sparkrav för Karlskronas skolor – kan innebära uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas skolor måste spara minst 20 miljoner kronor till årsskiftet. Ett stort antal tjänster inom grund- och gymnasieskolan kan försvinna, enligt uppgifter till SVT.

Ett minskat barnafödande har gjort att kunskapsnämnden i Karlskrona står med outnyttjade lokaler och för mycket personal.

Minst 20 miljoner måste sparas till årsskiftet och enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge kan det handla om stora uppsägningar inom främst grund- och gymnasieskolorna.

Berörda personalgrupper är bland annat fritidspedagoger, elevhälsa, skoladministration, lärare och förskollärare.

– Vi tittar på en rad åtgärder. Bland annat ser vi över hur vi jobbar med vikarietillsättning och visstidsanställda, säger förvaltningschef Henning Fuhrman.

Fackliga samtal

Han kan inte utesluta uppsägningar av tillsvidareanställda i slutändan.

– Det kan jag inte uttala mig om, vi är för tidigt i processen.

På fredag ska fackförbunden träffa arbetsgivaren för samverkan.

Beskedet kommer bara några dagar efter att kommunen kommunicerat att över 80 tjänster ska bort när socialförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen slås samman.

Ett beslut om åtgärdsplaner för nedskärningarna fattas av kunskapsnämnden den 23 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.