Personal som söker sommarvikariat inom äldreomsorgen i Ronneby kommun ska genomgå ett språktest. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Språktest införs för sommarvikarier i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Vikarier som rekryteras till den kommunala äldreomsorgen till sommaren i Ronneby ska genomgå ett språktest, det skriver Sydöstran.

Enligt kommunen har språkförbistringar mellan personal och brukare varit ett återkommande problem.

Inför förra sommaren aktualiserades frågan om kunskaper i svenska språket bland medarbetare inom hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden i Ronneby. Nu ska förvaltningen införa ett test för de som söker sommarvikariat.

– I dag är det särskilt viktigt att kunna tala bra svenska inom vår verksamhet. Man ska kunna göra sig förstådd för brukarna men det är också viktigt att man kan göra den skriftliga dokumentation som enligt lag krävs i verksamheten, säger Cathrine Persson verksamhetschef på äldreförvaltningen, till tidningen.

Hur testerna ska gå till är inte fastställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet