Jesper Rehn (L) utmanar om platsen efter Emma Stjernlöf. Foto: Region Blekinge/Liberalerna

Sprickan i Alliansen: Liberalerna vill ha platsen efter Stjernlöf

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har redan lanserat Johan Sandberg som efterträdare till den hårt kritiserade förre regiontoppen Emma Stjernlöf.

Nu presenterar Liberalerna en motkandidat.

Därmed väntar en öppen maktstrid inom Alliansen när fullmäktige samlas på onsdag.

I ett pressmeddelande förklarar den tidigare gruppledaren Nils Ingmar Thorell bakgrunden till beslutet.

Partiet vill i stället ge Jesper Rehn en plats i regionstyrelsens arbetsutskott och en post som regionråd – en plats Moderaterna vill se Johan Sandberg på.

Maktstriden i region Blekinge

– Efter förra valet fanns det en överenskommelse att alla ingående partier skulle ha en tjänst på minst fyrtio procent för att på ett bra sätt kunna ta ansvar för Alliansens politik. Så blev inte fallet. Jag har haft ett fast arvode på 20 procent och löfte har givits av ledande moderater att detta ska ändras när möjligheter ges. Nu när chansen finns så väljer Moderaterna att tillfredsställa de egna intressena före att på ett bra sätt hålla ihop Alliansen, skriver Thorell.

Enligt Thorell kan Moderaternas agerande spräcka ett framtida allianssamarbete i Region Blekinge.

– Vi har fått propåer om att fortsätta, men vi har inte lämnat besked än. Sakpolitiskt har det fungerat, men i övrigt är det inte bra, säger Nils Ingmar Thorell.

M-ledaren: Vill se en dementi

Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) är i dag mycket överraskad över Liberalernas besked:

– Det är märkligt att en politiker som inte ens längre förträder Liberalerna vill stjäla en av de poster som vi förhandlat till oss efter valet. Jag hoppas att någon från partiet dementerar det här omgående, säger han.

Hur påverkar det här samarbetet i Alliansen?

Ja, det gör ju inte stämningen bättre i alla fall, säger Lennarth Förberg.

Inför onsdagens avgörande säger han vidare:

– Det är anmärkningsvärt att Liberalerna nu låter Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna avgöra vem som ska bli nytt regionråd i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet