M-profilen Sophia Ahlin i Karlskrona kan komma att byta kommunpolitiken mot regionen och kan bli den som efter Johan Sandberg får posten som ordförande i den regionala utvecklingsnämnden. Foto: SVT

Efter dödsbeskedet: Ahlin kan bli nytt toppnamn i regionen

Uppdaterad
Publicerad

När regionrådet Johan Sandberg (M) hastigt avled i slutet av september tvingades Moderaterna börja om i jakten på en efterträdare till Emma Stjernlöf.

Nu vill partiets företrädare i Karlskrona och Karlshamn se Prideprofilen och kommunpolitikern Sophia Ahlin på posten, erfar SVT.

En enig Karlskronakrets nominerade på måndagskvällen Ahlin till uppdraget som ordförande i den regionala utvecklingsnämnden – i praktiken ett regionrådsuppdrag.

På posten satt tidigare Ronnebymoderaten Johan Sandberg, som när han hastigt avled, tvingade partiet att börja om processen med att hitta en efterträdare till den internt hårt kritiserade Emma Stjernlöf.

Maktstriden i region Blekinge

Svaret tycks bli Sophia Ahlin – som varit aktiv i kommunpolitiken i Karlskrona sedan 2004 och som suttit i kommunstyrelsen sedan 2010.

Ahlin har också profilerat sig som ordförande i Karlskrona Pride.

– Det är hedrande att ha blivit nominerad, men i övrigt vill jag inte lämna några kommentarer eftersom det är en intern process som inte är avslutad, säger Sophia Ahlin till SVT Nyheter Blekinge.

Karlshamn lämnar besked ikväll

Enligt flera källor till SVT har Ahlin också ett starkt stöd i Karlshamn, där partiet ikväll samlas för att slutligen ställa sig bakom en kandidat.

Därefter är det valberedningen och partiets regiongrupp som avgör.

– Vi ska enas om ett namn ikväll, men jag kan bekräfta att Sophia Ahlin är en högaktuell kandidat för det uppdraget, säger Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i Karlshamn.

Hur har ni resonerat?

– Sophia har en bakgrund som egen företagare och har arbetet med flera internationella uppdrag de senaste åren. Hon är kommunikativ och utåtriktad och besitter en lång och bred politisk erfarenhet, säger Magnus Gärdebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet