Foto: SVT

Beskedet: Kritiserade M-toppen Emma Stjernlöf avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade regionpolitikern Emma Stjernlöf (M) avgår, meddelar hon i ett pressmeddelande.

Orsaken är att hon fortfarande inte är välkommen i den moderata gruppen – efter det öppna bråket med regionrådet Lennarth Förberg.

Stjernlöf meddelade sitt beslut på fredagsmorgonen.

”Politik är ett lagarbete och jag är fortfarande inte insläppt i den moderata gruppen. Därmed har jag inte fått förtroendet tillbaka från mitt parti i Region Blekinge och kan inte längre genomföra mitt uppdrag på det sätt jag önskar. Jag vet fortfarande inte anledningen till det misstroende som riktades mot mig.”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Maktstriden i region Blekinge

Bakgrunden är de samarbetsproblem som funnits mellan Stjernlöf och regionrådet Lennarth Förberg och som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja den 22 december förra året.

Kvar till hösten

Konflikten hade då internt pågått under en längre tid och den moderata regiongruppen hade då ställt sig bakom kravet på Stjernlöfs avgång.Samtidigt har hon fått öppet stöd av övriga ledare i Alliansen i Region Blekinge.

– Det handlar om det att jag är väldigt ensam och att det här uppdraget inte går att lösa ensam. Överlag är det en väldigt tråkig diskussion i det politiska rummet i Blekinge och det underlättar ingenting. Så har det inte varit innan, säger Stjernlöf när SVT Nyheter Blekinge träffar henne under fredagen.

Hur har det varit för egen del under den här perioden?

– Det har varit jobbigt och jag har en åttaårig dotter så jag kan inte säga att det inte påverkat henne. Det har varit väldigt mycket turbulens som påverkar henne och det ligger som en del i mitt beslut. Även om det varit lite lättnader den senaste tiden har det tagit för mycket.

Fram till i dag har Stjernlöf hela tiden sagt att hon tänkte sitta kvar på posten som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden – men i dag kom alltså ett nytt besked. Hon ska stannar i Moderaterna och avgår formellt den 30 september.

Förberg: ”Förstår inte varför”

Regionrådet Lennarth Förberg (M) möttes av nyheten genom ett sms från Stjernlöf på fredagsmorgonen.

– Jag vet inte varför hon fattar det här beslutet just nu, det har inte inträffat nåt som jag känner till. Mitt personliga samarbete med Emma har de senaste månaderna varit, ja faktiskt riktigt bra, säger Förberg.

Moderaterna presenterade en så kallad färdplan på sin interna maktstrid i mitten av mars som i dag är på väg att verkställas. Planen var att Stjernlöf (M) skulle sitta kvar på sina uppdrag mandatperioden ut samt välkomnas tillbaka till Alliansens arbete.

–Vi rensade luften och jag har upplevt att det har fungerat bra. Så jag är förvånad, jag trodde vi var på väg bort från konflikten nu.

Vad kommer att hända med Stjernlöfs uppdrag efter att hon avgår?

– Vi har ingen plan B, det finns ingen i kulisserna med den här erfarenheten.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet