Hör gruppledare Nils Ingmar Thorell (L) i klippet. Foto: Stina Sandström/SVT och Johan Nilsson/TT

Alliansledarens vrede efter M-bråket: ”Rena mobbningsfasoner”

Uppdaterad
Publicerad

Sprickan inom Alliansen i Region Blekinge blir allt djupare – och splittrar styret i två tydliga falanger.

På onsdagen kommer de lokala Alliansledarna att samlas för ett avgörande krismöte.

– Moderaterna måste lösa problemet, annars håller Alliansen nog inte så länge, säger Nils Ingmar Thorell (L), gruppledare.

Under gårdagen kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att Kristdemokraternas gruppledare Erik Lindborg (KD) hävdar att de interna striderna inom Moderaterna riskerar att splittra Alliansen i Region Blekinge.

Nu meddelar Liberalernas gruppledare Nils Ingmar Thorell att han delar Allianskollegans oro.

Maktstriden i region Blekinge

– Absolut. Erik och jag har kontakt dagligen och har likartad syn på det här, säger han.

De fyra Alliansgruppledarna och respektive ordförande för partiernas länsorganisationer har kallats till ett extrainsatt krismöte under onsdagen.

– Det är tråkigt, för det handlar inte om politiska meningsskiljaktigheter, utan om att personer inte kan arbeta tillsammans, säger Thorell.

Kallade till nämndmöte – utan Stjernlöf

Att maktstriden inom regionen skapat två läger inom Alliansen blir allt tydligare. 

Under måndagen kallade regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) och gruppledaren Lars Karlsson (C) Allianskollegorna i hälso- och sjukvårdsnämnden till ett möte inför kommande nämndmöte.

Nämndens ordförande Emma Stjernlöf (M), som sedan tidigare isolerats från allt internt partiarbete, var inte inbjuden – något Thorell beskriver som en tydlig markering mot Stjernlöf.

– Självklart är det en markering. Det är på väg att bli rena mobbningsfasoner. För mig är det självklart att alla som berörs av det som diskuteras vid ett möte får delta. Därför valde jag att inte närvara, säger han. 

Inte heller Erik Lindborg deltog vid mötet. Emma Stjerlöf har själv kallat Allianskollegorna i nämnden till ett möte under tisdagskvällen.

”Inte hennes gruppledare”

Via sms meddelar Lennarth Förberg att han inte vill diskutera interna Alliansfrågor i media.

Gällande valet att inte bjuda in Emma Stjernlöf till mötet skriver han: ”Emma Stjernlöf har blivit utesluten ur den moderata gruppen och tillhör ingen grupp i regionen. Hon kan därför inte kalla till något gruppmöte, och jag är inte hennes gruppledare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktstriden i region Blekinge

Mer i ämnet